10 tips for et vellykket høstsemester

Skal du ta kurs eller opplæring på deltid? Her er 10 tips til rutiner og metoder for et vellykket høstsemester!

10 tips for

1. Lag et egnet hjemmekontor

Når du tar kurs på deltid bruker du mye tid foran PC-skjermen. Derfor er det smart å lage en arbeidsplass som er ryddig og som har godt utstyr. Du bør ha en god stol, et skrivebord og en eller flere større skjermer. Vi anbefaler at du skaffer deg hodetelefoner som har mikrofon-utstikk slik at du kan snakke i et webinar uten å forstyrre deltakerne med bakgrunnsstøy fra hjemmet ditt.

2. Engasjer din arbeidsgiver

En god arbeidsgiver vil ønske å legge til rette for at du bygger kompetanse gjennom å ta kurs på deltid, spesielt dersom du ønsker å jobbe videre i den samme bedriften. Faktisk vil bedriften få store fordeler helt kostnadsfritt siden du tar nettbaserte kurs på din egen fritid. Derfor er det smart å snakke om planene dine med din arbeidsgiver.

3. Lag en plan

Å ta kurs på deltid krever at du planlegger godt. En fin begynnelse er å lage en god leseplan i kalenderen din. Da vet du at du kommer deg gjennom de ressursene du skal innen fristen. Tenk langsiktig – når vil du oppnå målet ditt? Velger du ut noen kvelder i uken der du dedikerer to eller tre timer til egenarbeid er du på god vei.

4. Fokuser på læringsutbyttebeskrivelsene

For å få en god lese-økt er det viktig å skille mellom hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Når du har dette klart for deg, vil du kunne bruke tiden din effektivt. I kursplanen finner du læringsutbyttebeskrivelser som forteller deg hvilke kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse du skal tilegne deg. Kursets veilednings- og vurderingsformer er nemlig tilpasset læringsutbyttet.

Finn hvilken hovedpåstand teksten argumenterer for. Videre kan du fokusere på argumentene som støtter påstanden. Still gjerne spørsmål ved argumentasjonenes styrker og svakheter. Underviseren vil alltid sette pris på at du argumenterer godt. Du kan diskutere argumentasjonene med de andre i fagforumet på læringsportalen. På denne måten kan du styrke din forståelse ytterligere.

5. Få effektive arbeidsøkter

Du kan utnytte de fordelene som korte, intensive arbeidsøkter faktisk har. «Pomodoro-teknikken» er en teknikk der du jobber i intervaller. Du jobber i 25 minutter, og deretter har en pause på fem minutter. Etter to til tre økter kan du med fordel ta en lengre pause. Du kan for eksempel teste ut appen «Flow – Focus & Pomodoro Timer».

10 tips høstsemesteret
Pomodoro er en teknikk der du jobber i intervaller.

6. Se videoforelesninger med økt hastighet

Når du tar kurs på deltid får du ofte muligheten til å se opptak av forelesninger og forhåndsinnspilte forelesninger på video. Enkelte undervisere snakker saktere enn andre, så du kan spare tid ved å skru opp hastigheten noe. Se etter et tannhjul og «speed» i menyfeltet på videoen og skru opp hastigheten til 1.25x eller mer. Det viktigste er at du klarer å henge med. På denne måten sparer du tid og du slipper å konsentrere deg like lenge.

7. Ta digitale notater

Dersom du tar ulike kurs innenfor et fagområde vil du oppdage at fagene gjerne bygger videre på hverandre. Det betyr at det du lærer på første kurs kan være relevant på de kursene du gjennomfører senere. Derfor er det viktig at du tar godt vare på alle dine notater. Notatene vil komme til stor nytte når du skal skrive oppgaver eller oppsummere materiellet før eksamen.  Mange foretrekker å skrive notater på papir, men det kan bli vanskelig å finne igjen den ene siden du trenger senere. Dersom du tar digitale notater kan du samle både notater og nettressurser på ett sted. Test ut de verktøyene som finnes og bruk litt tid på å lære deg å bruke de.

Det kan være fristende å tro at du ikke trenger å notere, men forskning viser at du bare husker ti prosent av en forelesning dagen etter. Når du har lært noe nytt, må du repetere det for å huske. Det kan du gjøre ved å ta gode notater fra forelesningen, som du renskriver etterpå, og går gjennom på nytt før neste forelesning.

www.forskning.no

8. Lagre arbeid og ressurser

Fagrommene på læringsportalen lukkes for deg når det nettbaserte kurset er gjennomført. Derfor bør du lagre arbeidet ditt og oppgavene dine i ditt eget digitale arkiv. Dette kan være dokumenter, oppgavetekster eller fagressurser som er nedlastbare. Hvis du lagrer notater, oppgaver og fagressurser i en skytjeneste, har du tilgang til alt uansett hvor du er.

9. Spør om hjelp

Selv om du sitter hjemme og arbeider for deg selv, trenger du ikke å finne ut av alt på egenhånd. Underviserne og veilederne ønsker å hjelpe deg slik at du kan gjennomføre kurset på en effektiv måte. Send e-post, spør på chat eller avtal et online møte med veilederen eller studiekoordinatoren. Dessuten kan du bruke fagforum på læringsportalen for å diskutere med andre kursdeltakere. Skoler som har et kvalitetssystem legger til rette for et trygt og engasjerende læringsmiljø der du får muligheten til å stille spørsmål og gi tilbakemeldinger underveis.

10. Vær fysisk aktiv

Det finnes mange gode grunner til å være fysisk aktiv. Vi vet at trening er godt for søvnen og reduserer stress i hverdagen. Men det er også dokumentert at fysisk aktivitet kan bidra til god læring. I en studie gjort ved University of British Columbia, fant forskerne at regelmessig aerob trening øker størrelsen på hippocampus, hjerneområdet for hukommelse og læring. Når du er i aktivitet, vil nervecellene i hjernen finne nye måter å kommunisere på. Dette vil øke din forståelse og gi deg nye ideer som du ikke har tenkt på før. 

Det finnes ingen fasit på hva som er den beste måten å ta kurs på deltid på. ta til deg tips og finn din egen måte å gjøre det på slik at du når målene dine. Lykke til!

hvorfor ta kurs hos NEAK