Takstbransjen ønsker flere kvinner til takseringsyrket
Takstbransjen ønsker flere kvinner til takseringsyrket. Endringene som skjer nå kan bidra med å lokke flere kvinner til bransjen. Det er endringer i utdannelser og sertifiseringer, og det stilles stadig nye krav til kunnskapene man må ha som takstingeniør eller bygningssakkyndig.
Hvorfor bør kvinner søke seg til takseringsyrket?
Takstbransjen ønsker flere kvinner til takseringsyrket. Takstingeniør Cathrine Yvonne Pedersen forteller hvorfor hun mener flere kvinner bør søke seg til bransjen.
Cathrine forteller at hun gikk allmennfag på videregående og egentlig hadde tenkt seg en teoretisk rettet vei som sivilingeniør. I løpet av studiet fant ut at hun ønsket en mer aktiv hverdag. Derfor valgte hun å ta takstutdanningen på deltid over to år, samtidig som hun jobbet som sivilingeniør.
– Studiet er på deltid, så det går fint å ta det mens man er i arbeid. Det finnes flere veier å gå for å bli takstingeniør. Selv om jeg har valgt den teoretiske veien via sivilingeniørutdanningen, kan man også gå den yrkesfaglige veien med bygg og anlegg på videregående skole, og sikre relevant fagbrev/svennebrev, som gir grunnlag for opptak til fagskole.
Cathrine Yvonne Pedersen
Takstyrket gir bra lønn og gode utviklingsmuligheter
Som takstingeniør er evnen til kritisk tenkning viktig. Minst like viktig som arbeidet med den praktiske takseringen. Cathrine mener at du med en takstutdanning kommer til å få bruk for dine styrker, enten de praktiske eller teoretiske. Hun peker på en annen fordel som er at det er svært få fysiske utfordringer i yrket, det er bra lønn og gode utviklingsmuligheter, sier hun. Takseringsyrket er fleksibelt, du får bruk for ordenssans, ansvarlighet og sosial kompetanse.
– Takseringsyrket spenner over mange forskjellige fag. Det gir en variert arbeidshverdag der man må kunne vurdere skader, og reise rundt å se på boliger. Du kan også jobbe hvor som helst i landet om du er bygningssakkyndig.
Cathrine Yvonne Pedersen
Takseringsselskapene etterspør kvinnelige takstingeniører i sine stillingsannonser. Så hvorfor har vi så få kvinner i dette yrket? Vi vet at menn er i flertall i privat sektor, i håndverksyrker og tekniske yrker. Norges Eiendomsakademi ønsker å gjøre flere kvinner oppmerksomme på denne karrieremulighetene takstyrket gir. Dersom takstbransjen får flere kvinner til takstyrket bidrar det til at tonen på arbeidsplassene endres, og at arbeidsmiljøet blir bedre for alle.
Flere utdanningsveier til takstyrket
Fagskoleutdanningen i taksering er et samarbeid mellom Norges Eiendomsakademi og Fagskulen i Sogn og Fjordane og gir 120 studiepoeng. Utdanningen er heldigital og gjennomføres på tre år, deltid.
Fagskoleutdanningen Bygningssakkyndig for tilstandsanalyse er heldigital og gjennomføres på tre år, deltid. Den tilsvarer to år med fagskole på fulltid og gir 120 studiepoeng.
Vi oppfordrer kvinner og menn fra hele landet til å søke innen 15. april, dette gjøres via samordna opptak. Du som allerede har fagskolebakgrunn eller ingeniørbakgrunn i byggfaget kan du ta et noe kortere utdanningsløp ved Norges Eiendomsakademi og etter endt videreutdanning kan du bli sertifisert og bli medlem hos Norsk takst.
Strategier for å få flere kvinner til takstyrket
Når takstbransjen søker flere kvinner til takstyrket kan det være at de trenger «strategier» for hvordan de kan omsette tanken om kjønnsbalanse. Hvordan kan for eksempel aktørene i bransjen kommunisere alle muligheten takstyrket gir? Som takstingeniør kan du jobbe med taksering, forsikring/sanering eller byggeteknisk rådgivning. Medlemmene i Norsk takst utfører takstoppdrag over hele landet, på ulike fagfelt som bolig, skade, landbruk, næringseiendom, el-takst og teknologi- og spesialområder.