Kapittel 5 Retningslinjer for behandling av klagesaker
Her finner du informasjon om klagemulighetene dine. Eksempelvis har du rett til begrunnelse for karaktersetting.
Klager rettes til den instansen som har truffet vedtaket. Førsteinstansen kan oppheve eller endre vedtaket til gunst for klager. Dersom klagen ikke tas til følge, sendes klagen videre til rektor. Klageinstansen er alltid en annen instans enn den som har truffet vedtaket. Vedtak fattet av klageinstansen er endelig.
I en klagesak skal det alltid gis begrunnelse for vedtaket jf. Lov om behandling i forvaltningssaker (forvaltningsloven) § 24.
I begrunnelsen skal det vises til de faktiske forhold som vedtaket bygger på jf. Lov om behandling i forvaltningssaker (forvaltningsloven) § 25.
§ 5-1 Klage på opptak, fritak, permisjon og særskilt tilrettelegging av eksamen
(1) Vedtak om opptak, fritak, permisjon og enkeltvedtak kan påklages.
(2) Særskilt tilrettelegging av eksamen er enkeltvedtak og kan påklages. Dersom skolen ikke gir medhold i klagen sendes denne videre til rektor.
(3) Klage må fremsettes skriftlig til fagskolens studieadministrasjon innen 3 uker etter at vedtaket har kommet fram til vedkommende part.
§ 5-2 Klage over formelle feil ved eksamen
(1) En kursdeltaker som har vært oppe til eksamen, prøve, eller annet arbeid som bedømmes med karakter, kan klage over formelle feil innen 3 uker etter at kursdeltakeren er, eller burde være kjent med forholdet som begrunner klagen. Slik klage skal rettes skriftlig til skolens studieadministrasjon.
(2) Sensurvedtaket skal oppheves hvis det er begått feil som kan ha hatt betydning for kursdeltakerens prestasjon eller bedømmelsen av denne. Ny sensur gjennomføres hvis feilen kan rettes opp ved ny sensur av innleverte arbeider. I motsatt fall holdes ny eksamen, prøve eller lignende med ny sensor.
(3) Når et krav om begrunnelse for eller klage over karakterfastsetting er fremsatt, løper klagefristen etter første ledd fra kursdeltakeren har fått begrunnelsen eller endelig avgjørelse av klagen foreligger.
(4) NEAK kan bestemme at det skal foretas ny sensur eller holdes ny eksamen, prøve eller lignende hvis det er begått formelle feil som kan ha hatt betydning for en eller flere kursdeltakeres prestasjon eller bedømmelse av denne.
(5) Rektor er klageinstans for vedtak etter denne paragraf.
§ 5-3 Rett til begrunnelse og klage på sensur
(1) Kursdeltakeren har rett til begrunnelse for karaktersetting. Ved muntlig eksamen eller bedømmelse av praktiske ferdigheter må krav om slik begrunnelse fremsettes umiddelbart etter at karakteren er meddelt. Hvis karakteren kunngjøres digitalt, må krav om begrunnelse fremsettes innen én uke fra karakteren blir kunngjort.
(2) Begrunnelse skal være gitt innen to uker etter at kursdeltakeren har bedt om dette. Dersom begrunnelsen ikke kan gis innen to uker, skal kursdeltakeren varsles om dette og få oppgitt når begrunnelsen kan ventes. I begrunnelsen skal det gjøres rede for de generelle prinsippene som er lagt til grunn for bedømmelsen og for bedømmelsen av kursdeltakerens prestasjon. Begrunnelsen kan gis muntlig eller skriftlig.
(3) En kursdeltaker kan klage over karaktersetting innen 3 uker etter at eksamensresultatet er kunngjort. Ny sensur skal gjennomføres. Ved ny sensur benyttes en eller flere sensorer som oppnevnes av fagskolestyret eller den fagskolestyret har bemyndiget til dette. Ved ny sensur skal sensor ikke få primærsensur, tidligere sensors begrunnelse for denne eller kursdeltakerens begrunnelse for klagen. Er det fremsatt krav om begrunnelse eller klage over formelle feil, løper klagefristen etter denne paragraf fra kursdeltakeren har fått begrunnelse eller endelig avgjørelse av klagen foreligger.
(4) Klagen må fremmes skriftlig til studieadministrasjon ved NEAK.
(5) Hvis den endelige karakteren er fastsatt på grunnlag av både skriftlig og muntlig prøve og karakteren endres etter ny sensur av den skriftlige delen av eksamen, holdes ny muntlig prøve for fastsetting av karakter.
(6) Bedømmelse av muntlig prestasjon og vurdering av praksisopplæring eller lignende som etter sin art ikke lar seg etterprøve, kan ikke påklages.
(7) Karakterfastsetting ved ny sensur etter denne paragrafen kan være både til gunst og ugunst for klager og kan ikke påklages.
(8) Fører klagebehandling til endring av kompetansebeviset får kursdeltakeren nytt kompetansebevis. Det tidligere kompetansebeviset skal leveres tilbake.