Med kunnskap og erfaring
Kunnskap og erfaring går hånd i hånd i hverdagen til takstingeniør og bygningssakkyndig Even Jakobsen fra Tromsø.
På vei til dagens befaring.
En god start på dagen
Det er tidlig morgen og takstingeniør og bygningssakkyndig Even har nettopp sett gjennom en rekke byggetegninger på kontoret til Taksthuset Nord. Gamle salgsoppgaver og takster er også lest. Slik har han dannet seg et bilde av bygget som skal takseres denne dagen. Even tar seg tid til en prat med kollegaene om ulike utfordringer de kan møte på i dag. Etter en kopp kaffe setter han seg i bilen. Med seg har han en sekk med iPad og tastatur, håndholdt lasermåler, lommelykt, skrujern, kniv, linjelaser, fuktmåler, kamera og notatblokk. En sammenleggbar stige ligger også i bilen, sammen med en kjeledress og støvler.
Når Even kommer frem til bygget starter han med å orientere seg.
Hva vet huseier som kan være av interesse?
En prat med huseier
Fordi huseieren kjenner huset godt, tar Even seg god tid til en prat. Kanskje er det skader på bygget som kun huseier kjenner til. Videre vet huseier ofte om det er utført arbeider på huset og hvem som har utført dette. Even tar deretter systematisk fatt på befaringen. Han starter i øverste etasje og jobber seg nedover. Så måler han opp areal for hvert plan, tar notater og bilder. Dette kommer godt med når han senere skal beskrive bygningsdeler, avvik og andre forhold i rapporten.
Even tar noen notater underveis.
Plantegninger og skisser kommer godt med også ute på selve befaringen.
Lasermåleren er et viktig verktøy.
Arealmåling
Når Even skal måle areal, har han plantegninger eller planskisser lett tilgjengelig. I enkelte tilfeller kan det være vanskelig å oppdage ting, som for eksempel endringer av tykkelse på yttervegger. Alle målinger noteres ned. Slik dokumenterer han hvordan han har målt og hva han kommer frem til.
Dersom boligen er utfordrende å måle, gjøres målingen to ganger.
Kjøkkenet har mange sjekkpunkter.
Kunnskap om verktøyene er viktig.
Her søkes det etter fukt.
Kunnskap om fuktmåling
Det er viktig å forstå forskjellen på fuktmålere og fuktsøkere, forteller Even. Han bruker fuktmåleren til å kontrollere fuktighetsnivået i ulike materialer, mens fuktsøkeren brukes på overflater for å få en indikasjon i forhold til en valgt referanse. Av erfaring vet han hvor viktig det er å tolke resultatet basert på type materiale og konstruksjon. For å kunne gjøre en riktig vurdering er det også sentralt med god kunnskap om måleutstyret han bruker.
Ved å borre et hull i en tilstøtende vegg til våtrommet kommer han til for å måle fukt.
Even borrer hullet fra et rom ved siden av badet, rettet mot området hvor dusjen er. Etterpå dekkes hullet med et lokk.
Krav om hulltaking
Hulltaking er viktig for å undersøke om våtrommet har en fuktskade eller ikke. Faktisk er det slik at forskriften til avhendingslova, stiller krav om hulltaking. Hulltaking kan avsløre fuktproblemer på bad eller i rom under terreng. Dersom selgeren ikke hadde ønsket at Even boret hull, ville ikke tilstandsrapporten vært i tråd med forskriften. Dermed ville ansvaret for udokumenterte fuktskader bli flyttet over på selgeren selv.
Kunnskap og erfaring hånd i hånd.
Fordi et våtrom kan være komplisert å vurdere, bruker takstingeniører gjerne mest tid her. Men både kjøkkeninnredninger, krypekjellere, rom under terreng og loft er viktige områder å bruke tid på. Dette fordi slike områder er såkalte risiko-konstruksjoner som ofte er forbundet med skader og fukt-problematikk.
Er panelet i god stand?
Hvis det er vanskelig å komme til for å sjekke ting ordentlig er det bare å bruke kreativiteten. Her sjekkes såkalt «lusing» eller «musebånd» bak en kledning ved hjelp av mobiltelefonen. Ellers bruker Even helst et systemkamera for å ta gode bilder.
Planlegging og struktur
Even kan bruke alt fra to til seks timer på en enebolig. For det første spiller kompleksiteten på bygningen en rolle. For det andre kan det være flere bygninger på eiendommen. Det kan være mange våtrom, det kan være utleiedeler og kjellere. For å kunne vite hvor lang tid befaringen tar er det lurt å sette seg inn i takstobjektet i forkant, sier Even. På denne måten kan han planlegge arbeidshverdagen sin på en god måte.
Befaringen har gått etter planen.
Takseringsverktøy via app.
Takseingsverktøy som veiledning
Via sin iPad har Even tilgang til takseringsverktøyet IVIT. Via appen lager han beskrivelser av de forskjellige bygningsdelene og registrerer avvik. Samtidig bruker Even appen som en sjekkliste for alt som skal kontrolleres. Senere drar Even til kontoret igjen. Der bruker han god tid på å ferdigstille tilstandsrapporten basert på alt han har samlet inn av dokumentasjon.
Foto: Ingun Alette Mæhlum.
Taksrfaglig opplæring
Vi er landets største på opplæring i taksering. Kun gjennom oss blir du kvalifisert til å bli sertifisert i Norsk takst, Norges ledende bransjeorganisasjon for takstforetak. Velg et kursløp basert på din bakgrunn!