Mer ekstremvær gir behov for kvalifiserte takstingeniører

Mer ekstremvær gir behov for kvalifiserte takstingeniører. Stadig flere naturskader gjør at takstfirmaer landet over etterspør takstingeniører. Takstingeniører med spesialkompetanse i naturskadetaksering. NEAK har den eneste godkjente utdanningen av denne spesielle typen takstingeniører i Norge.

Videoopptak av naturskadekurs

Samarbeid med Landbruksdirektoratet og Norsk Naturskadepool

Mer ekstremvær gir behov for kvalifiserte takstingeniører. I samarbeid med Landbruksdirektoratet, Norsk Naturskadepool og takstbransjen ved Norsk takst, har NEAK uteksaminert flere hundre naturskade-takstingeniører siden opplæringen ble etablert i 2018.

Naturskadetakst er en egen fagretning innenfor takstyrket, som det dessverre ser ut til å være et økt behov for. Klimaforskerne virker ganske samstemte om at vi vil få mer ekstremvær. Da er det viktig å ha dyktige takstingeniører som kan taksere skadene.

Adm. direktør i NEAK, Espen Fuglesang

Mer ekstremvær og flere naturskader

Ekstremvær er vær som medfører fare for liv og verdier. Klimaendringer fører til at ekstremhendelser som hetebølger, tørke, brann, styrtregn og flom skjer oftere og blir mer intense, ifølge Miljødirektoratet. Det har vært en jevn økning i både antall utbetalinger og erstatningssummer etter naturskader de siste årene. Ifølge statistikk fra Finans Norge ble det i 2020 meldt inn over 12 000 skader etter stormflo, flom, storm og skred til norske skadeforsikringsselskap.

Naturskade i lovens forstand er skade på bygning/innbo som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd. Naturskader rammer ulikt, avhengig av topografi, geologi og befolkningstetthet. I Norge er det storm som har medført størst samlet skade. 

Kilde: Finansnorge.no

Krav til kompetanse

Det var i 2018 at en ny lov om erstatning etter naturskader trådte i kraft. Landbruksdirektoratet bestiller takst for statens utbetalinger ved slike skader. De krever at takstingeniører må ha bransjetilknytning og være godkjent for naturskader. Også Norsk Naturskadepool, hvor alle de norske skadeforsikringsselskapene er medlemmer, krever at takstmenn de benytter har denne godkjenningen.

Takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig?

Fageksperter innen taksering har tradisjonelt benyttet tittelen takstmann. Nå benytter imidlertid mange heller den kjønnsnøytrale tittelen takstingeniør. Mange av de som jobber med taksering har en bakgrunn som byggingeniør eller fagskoleingeniør. Tittelen bygningssakkyndig blir benyttet for å titulere en person som kan utføre tilstandsanalyser etter de nye reglene for trygg bolighandel. Derfor er tittelen benyttet i forskrift til avhendingslova.

Bli sertifisert takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig

Kun gjennom vår opplæring kan du bli kvalifisert til å søke om medlemskap og sertifisering i Norsk takst. Å være sertifisert takstingeniør i Norsk takst er et kvalitetsstempel som verdsettes i markedet. For eksempel tilbyr Norsk takst et unikt fagmiljø og svært mange gode medlemsfordeler. Dersom målet ditt er å bli sertifisert anbefaler vi at du setter deg inn i deres krav til medlemskap. Før du setter i gang med kurs innen taksering kan du be om en prekvalifisering. Slik får du vite om bakgrunnen din gjør at du vil kvalifisere til sertifisering etterpå.